vigyorban_1342636883.jpg_243x203

Önmagamat meghazudtolva, erős pírral az arcomon, azon kaptam magam, hogy végre valami olyan született a kormány keze alatt, melynek értelme is van, esetleg még jó célt is szolgál. Ez egyáltalán nem vicces, ha azt nézzük, hogy eme gondolatok, mély önértékelési problémákat okoztak bennem, és már-már hovatovább megfordult a fejemben, hogy ha hasonló dolgokat kezd "gyártani" a kormány, esetleg a magam és családom legnagyobb ámulatára FIDESZ-éknek adom az x-et 2014-ben... Hogy mi motivált ilyen szélsőséges tettekre? A kormány legújabb 10 pontja , mely első ránézésre a munkaerő-piac perifériájára szorult munkavállalók helyzetbe hozását segítené. Az anyákat, az alulképzetteket. Ezeken felül pedig a kisvállalkozások terheit is lényegesen megkönnyítené. 

 

Erről lenne szó: 

  http://penzugyihirek.creditco.hu/2012/07/orban-tizpontos-uj-akciotervet-hirdetett-parlamentben/

 

Tudom, a mai gyors internetes világban ez már-már szinte elavult hírnek számít, de úgy gondoltam vesézze ki a blogvilág eme 10 remek pontot, az én véleményem ráér :-) 

 

Első körben nagyon meglepődtem, aztán öröm lett rajtam úrrá, és még a kormány munkaerő-piaci tevékenységére megfogalmazott kritikáimért is kezdett furdalni a lelkiismeret. Azt gondoltam: "LBM! Látod, látod türelmetlen vagy! Lenézed a politikát, közben pedig mégiscsak okos emberek tevékenykednek benne."

 

Ez a posztom arról szólt volna, hogy íme síró-rívó munkáltatók, most jött el az igazság pillanata! Ugyanis  ez a 10 pont, ha megvalósul, akkor elmúlik a létjogosultsága annak a verziónak, hogy: " kicsike vállalkozó vagyok, te meg sokba kerülsz nekem munkavállaló, mert az adók, járulékok, hát ugye érted... Ezért ennek az árát veled fizettetem meg, azaz feketén, vagy szürkén foglalkoztatlak. Ezt ugyan te szívod meg a TB, a nyugdíj, kirúgásod esetén a segély szempontjából is, de örülj hogy kapsz munkát... "

 Na jó! Ezt azért nem szívom vissza, mert való igaz! Nehezen tűröm ezt a  gondolkodásmódot, és ez nem fog megváltozni, attól sem, ha a kormányok felelősségével is tisztában vagyok a kialakult munkaerő-piaci helyzet miatt. Továbbra is fenntartom, hogy bármekkora lesz az adó, meg járulék, mindig lesznek olyan vállalkozások, amik csalni fognak, ugyanis minden zsebben maradt pénz, minden elhallgatott valós bevétel, jó nyereség, és ha eddig ki lehetett játszani, akkor ezután mért is ne?... Elvégre ez csak a dolgozónak okoz mindenféle hátrányt, az meg hol érdekes ma már... 

 

Ám ha így is gondolom, jelen posztomból most mégis mellőzném a munkáltatókat, mivel amikor eme orbáni 10 pont rózsaszín köde elszállt a szemem elől, kiderült, hogy a dolog egy gyönyörű szép álom, melyben sajnos nem tudok hinni. 

" Az összesen 300 milliárd forintos költségvetési kiadással járó növekedési és munkahelyvédelmi csomag fedezetét “a tranzakciós illeték végső formája teremti meg” Orbán Viktor elmondása szerint."

Nem tudom, az olvasó érzékeli-e a "végső formája" jellemzést, mely minden bizonnyal ezt jelenti, hogy sikerül ezt az adóformát az MNB-re is kiterjeszteni. Márpedig a dolog pont ezen bukik el. Mint mindenki tudja, az MNB-re is kiszabott tranzakciós adó, egy nagyon ügyes "hitel" a Magyar Állam részére, hiszen, ha az MNB ezt nem terheli rá az ügyfelekre,( márpedig esze ágában sincs ) akkor vesztesége lesz, azt pedig a rákövetkező évben az Államnak vissza kell pótolnia.  Azaz, ha az EU ebbe belemegy ( ami szintén kétséges), akkor is mindössze egy évig áll rendelkezésére az államnak ez a pénztöbblet, mivel az utána jövő években mindig vissza kell fizetnie az MNB-nek ezt a veszteséget. Tehát 2014-től újra és újra bele kell venni a költségvetésbe ezt a kiadást. Mondhatni okos ötlet ez, ha sikerül a megvalósítása, mivel legnagyobb valószínűséggel 2014-ben a FIDESZ távozik a kormány éléről, és így neki csak az az egy év habzsi-dőzsi jut, amit a rákövetkező kormányoknak viszont keményen meg kell fizetniük. Valószínűleg ekkor ezt a 10 pontos munkahely-megtartó programot valakik el is törlik, a FIDESZ pedig döngetheti a mellét, hogy mi ilyen jó programot is csináltunk, a népnyúzó "nemtudni még kik" meg jól eltörölték... De ez már egy másik téma. Én nem politizálok... :-)

A lényeg, hogy több sebből vérzik a 10 pont, pedig valóban némileg felpörgethetné a munkaerőpiacot. 

 

Így hát Viktor, csak az derült ki hogy nagyon jól tudjátok ti, hogy lenne jobb idelent, de inkább a haverokkal "kisimicskázzátok" a pénzt, a jó célokra pedig ilyen eleve halott "ügyletek"-ből próbáltok anyagi fedezetet szerezni, aztán mossátok kezeiteket, mondván ti megpróbáltátok... 

Hogy utálom amikor hülyének néznek...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://igydolgozunk.blog.hu/api/trackback/id/tr74665028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása