azoldgyum_1351366533.jpg_240x175

Nagy felfedezés látott napvilágot, így 2012. októberében: " – A diákok nagy része nem azért étkezik egészségtelenül, mert azt gondolja, hogy az a jó – mondta Horváth Miklós, a kaposvári Eötvös műszaki szakközépiskola igazgatója –, hanem mert nincs pénzük a drágább, egészségesebb ételekre."

Ezt kivetítve országosan:  "Magyarországon minden harmadik ember magas vérnyomástól szenved, a krónikus szívbetegek aránya 16 százalék. E betegségek azonban megelőzhetők, ha az ember odafigyel az egészségére, megfelelően étkezik, rendszeresen sportol."

Még jó, hogy észrevették...  Elvégre csak évek óta ez megy, és nem csak a menzán a diákok körében, hanem a felnőttek, a családok nagy része is eszerint él. Sok igazsággal egyet kell értenem a cikkben. Mert az otthonról hozott étel valóban olcsóbb, és legalább lehet tudni, hogy mit eszik az a gyerek, ám az „otthonról hozott családi szokások hibája” duma nem teljesen helytálló.

Kivetettük a chips adót, a magyar húú de egészségtelenül él, és csak azt nem vettük figyelembe, hogy a pénz az nagy úr. Az egészséges ételeket pedig nem annyira adják olcsón… Ebben az országban amiről kiderül, hogy egészséges, mindjárt csillagászati árban mérik, mert az a vélekedés járhatja itt, hogy az egészséges életmódot, csak bizonyos körök értékelik, azok meg meg is tudják fizetni… Hát nem! Rengeteg család pontosan tudja, hogy mi lenne az egészséges, csak nem futja rá. Amikor 80 000-es fizetések vannak, meg a 47 000-ből is meg lehet / vagy csak muszáj!/ élni, akkor bizony csak fájó szívvel nézi az ember a finom egészséges rozskenyeret majd 400ft-/ negyed kiló-ért, és megveszi a 250 ft-os másikat. Ha húsra nem futja, vesz virslit, azt az olcsóbb fajtát, ami húst ritkábban látott, és sonka helyett is marad a párizsi, meg a zala felvágott. Biztosan jót tesz a gyereknek nap mint nap… Ha néha üdítőt vesz a család, akkor is az olcsóbb a nyerő, ami nem a 100%-os termékeket jelenti. Így van a tejjel, a zöldségekkel, gyümölcsökkel, és egyéb finomságok is felsorolhatóak. Nem az ésszel van a baj, hanem a pénztárcával, mivel sok család, ha az egészséges ételeket választaná, akkor már a hónap közepétől koplalhatna. Hát lehet, hogy az egészségesebb lenne, mert lehetne gombát szedni…

Természetesen lehet törekedni az egészségesebb életmódra, ez nem vitatható. Lehet főzelékeket fogyasztani, és az ételeket kevésbé sósan, olajosan, fűszeresen tálalni. Lehet kirándulni, házilag sütött édességet fogyasztani, és nasi helyett mondjuk nyers zöldséget enni, mert pl.: a répa, vagy egy karalábé megfizethető. Az én fiam kimondottan oda van érte. De ez nem minden, és nem feltétlenül tökéletes, főképp ahol már évek óta nem vásároltak úgy zöldséget, gyümölcsöt, hogy "kérek két kilót", csak pár szemet, azt is a gyerekeknek. Egy családban ahol mindkét szülő dolgozik, sokszor 10-12 órát naponta, meg még vagy utazik hármat, megfigyelhető / ó minő lustaság…/, hogy borzasztó nehéz némi tornára, futásra, testmozgásra rávenni az egyéneket… Ahol meg már eleve betegre dolgozták magukat, ott meg szinte lehetetlen.

Szóval törekedni sok mindenre lehet, de itt nálunk kár az átlagembereket kárhoztatni életvitelükért, ugyanis baromi messze vagyunk fejlődésben ahhoz, hogy más országokhoz mérjük a mi egészségünket. Nem a tudatosságban van a baj, hanem a körülményekben. Bármennyi pénzt költenek ebben az országban a megelőzésre, kidobott anyagi forrás ez, hisz a dolog már nem a fejekben hibádzik.

Ha segíteni akarnak, akkor előbb normális munkáért normális bért kéne kibulizni amiből futja a minőségi ételekre, vagy ha ez nem megy, akkor fordítsuk meg a trendet: a jó legyen olcsó, és a káros legyen drága!  A chips adó csak vicces látszatintézkedés, mellyel az egészségtelent kissé drágább termékké tették, ellenben az egészséges ételek ettől még nem kerültek az „elérhető árú” kategóriába.

Amíg ez így van, addig viszont hagyjuk a családokat békében, és ne kezdjük ekézni őket azért, mert abból a piciből próbálnak nap mint nap az asztalra tenni valami ételt amijük van… Azoknak akik ezzel foglalkoznak üzenném, hogy sok asszony, csodálatra méltó, ha a havi anyagi keretét nézzük, meg azt, hogy hány szájat kell betömnie ebből. Ki lehet próbálni! Sokan elbuknának…

2 komment

Címkék: vélemény

A bejegyzés trackback címe:

https://igydolgozunk.blog.hu/api/trackback/id/tr514873767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gibzin 2013.01.29. 09:16:06

19 éves egyetemista vagyok. Komolyan veszem az egészségesebb étkezést, mióta elkerültem otthonról, mert megtehetem és végre el tudtam szakadni a családi szokásoktól. Csoki, chips és gyorskaják helyett répát, almát, ritkábban körtét, retket vagy más gyümölcsöket, zöldségeket ropogtatok nap közben.

1 kiló alma 250 forint körül van, 1 kiló répa pedig szintén. Ez darabra durván 6 alma és 9 répa. Ezeket 500 forintért eszem 3 napig. Szerintem nem drágább, mintha a korábban említett szemeteket enném.

lbm · http://nertars.blog.hu 2013.01.29. 20:05:02

@gibzin: Amit leírtál példás dolog, és nagyon helyes.
Ám én arra próbáltam rávilágítani, hogy gondolj bele: vannak családok,( többen mint hinnéd... és nem azért mert nincs keresetük, hanem mert annyira kevés, és még számlákat is kell fizetniük), ahol napi 1-2 ezer forintnál nem jut több az ételre. Legyen csak pl. három tagú egy ilyen család. 1-2 ezer forintból naponta főzni, és még zöldséget, gyümölcsöt is tenni az asztalra nagyon nehéz, megfelelő mennyiségben pedig szinte lehetetlen. Én csak erre akartam kilyukadni. Egyebekben én is inkább gyümölcsöt, joghurtot veszek a fiamnak chips helyett, a gyors kaját meg csak hírből ismerjük :-) Te viszont soha ne szokj le az egészséges életmódról, étkezésről, mert nagyon helyes úton jársz. Üdv:-) LBM
süti beállítások módosítása