lbm 2012.05.12. 17:41

Baby boom komolyan

 

Az előző posztom után elővenném most a higgadtabb formámat, bár ez egyre kevésbé sikerül...

Átnéztem a baby boom program egészét. Volt abba minden, a más országokkal való összehasonlításoktól, az Orbán kormány alatt eddig meghozott "fantasztikus" családbarát intézkedésekig a világon minden. Úgy a 98. oldalon jártam, amikor végre eljutottam oda, ami valójában érdekel is, azaz, hogy a jövőben mi a következő 5-50 éves terv, vagy valami, mert mégis hátha belevágnék...

 Először felcsillant a remény, oly intenzíven, mint amikor a sivatagban mindennemű és fajú élőlény meglátja az első életet és vizet adó esőfelhőt!

Láttam szocpolos autókat, lakhatási támogatásokat, meg minden csuda jót, de legfőképp ez érdekelt:

 "2. Munka-család összehangolása, családbarát munkahelyek támogatása, részmunkaidő, otthoni távmunka, rugalmas munkaidő támogatása, a munkáltatók ellenállásának csökkentése megfelelő kompenzálással."

 Ebben a nagyon fontos pontban úgy éreztem végre rátapintottak a lényegre.

Első tervként támogatnák a munkáltatókat átmeneti TB-és járulék fizetési kedvezményekkel.

Itt aztán újra leírják, hogy kéne, de nagyon  a részmunkaidő, meg az otthonról végezhető valós munka, esetleg családi napközi ott helyben, vagy a közelben, mely kritériumok létrehozásában az állam segítséget nyújtana.

Ezt adókedvezménnyel, és pályázati pénzekkel motiválná a kormány. Mint vázolják:

"A munkaidővel azonos időben nyitva tartó, a munkahelyhez közeli gyermekintézmények működtetésére." lenne szükség. Ezt a megoldást régóta hiányolom, mert valódi megoldás lenne arra, hogy dolgozhassunk, mi anyák, normál munkaidőben, függetlenül az otthon és a munkahely távolságától.

Ellenben kis hazánkban a magánvállalkozások ezt nem fogják megvalósítani, mert egy ilyen intézményt nem csak létrehozni, de fenntartani is kell, és ha még a fenntartáshoz is kap némi támogatást, azért bele kell adjon. Márpedig egy vagy két ember gyerekéért nem fog vállalni plusz költséget, inkább "leépít" és felvesz kevésbé "problémás" munkaerőt.

Amúgy ezzel kapcsolatban aranyosan fogalmaz a baby boom: "Nonprofit szervezetek vagy az önkormányzatok közreműködésével – önkéntesként vagy díjazás ellenében végzett munkavégzéssel – be kellene kapcsolni a hatalmas volumenű kielégítetlen gondozói szükségletek otthoni keretek közötti elvégzésébe az „inaktív” nőket... " Tehát jó-jó, szülessenek a kis adófizetők, mi megteszünk mindent, de ha esetleg valaki önkéntesen elvállalná a baby boom lurkók felügyeletét, az azért jobb lenne, meg még az inaktív nők is csinálnának valami hasznosat ... :-))

 

A részmunkaidő kérdését úgy oldanák meg, hogy a GYES, GYED első évében járó fizetett szabadságot az anyuka visszatérésekor, nem egyhuzamban venné ki, hanem választhatná azt a lehetőséget is, hogy például fél év összegyűlt szabadság után, egy évig csak 4 órában dolgozna, ugyanakkor megkapná a teljes havi bérét, hisz úgymond 4 óra munkabér és 4 órányi szabadságbér kitenné a 8 órás "munkát", azaz a teljes fizetést is.

Na ez az ötlet az összes közül amit valóban briliánsnak tartok, bár ez a való világban megint csak a közalkalmazottak és nagyobb, legálisan működő cégek dolgozói részére fog megadatni. Aki egy boltocskában eladóként dolgozik, azt a kicsike vállalkozó nyomatékosan lebeszéli arról, hogy éljen eme lehetőséggel. Ő ezért nem fog felvenni egy másik embert, ugyanis baromira nem éri meg neki, hogy alkalmazzon mondjuk két kismamát 4-4 órában két teljes fizetésért. Az új munkatörvénykönyv lehetővé teszi, hogy megváljon a dolgozótól még időben, és alkalmazzon egy embert, egy fizetésért, aki reggeltől estig dolgozik neki.

 

Fantasztikus pontot találtam a programban, mely azért némi mosolyt csalt az arcomra:

"Javasoljuk, hogy a kiemelten magas fizetésű családoknak legyen módja arra, hogy a családi pótlékukat felajánlják a többi gyermekes család támogatására. Fontos ezt megfelelő módon kommunikálni."

 Hát nem könnyfakasztóan, fantasztikus, és mélyen nagylelkű terv ez, egy olyan országban ahol folyamatosan azt kommunikálják, hogy a munkanélküli csak lusta, a rokkant meg csaló, és egyébként " aki nem vitte semmire az életben az annyit is ér" ( copy by Lázár János). Ráadásul 47 000ft-ból szépen meg lehet élni, annyit meg csak összekapar a családos ember...

De komolyan el tudja azt képzelni valaki, hogy lesz olyan jómódú család aki, segítséget nyújt egy másiknak, ahol esetleg úgy mint én, az anyuka nem talál munkát? Kettő perc alatt fogja rámsütni, hogy lusta élősködő dög vagyok, aki még felelőtlen is, mert minek szült annyi gyereket aki alulképzett országszégyene...

 Azért hatalmas kíváncsiság lett úrrá rajtam, vajon, hogy fogja Matolcsy úr ezt "megfelelő módon kommunikálni"... :-)

 A továbbiakban a család fontosságának köztudatba emeléséről esik szó, közoktatás, média, és egyházi szinten.

 A tervezet elég hosszú, így bizonyára nem tértem ki mindenre csak a legérdekesebb pontokra. Ezek, bár vannak köztük jó meglátások, már megint nem  úgy készültek ,hogy én is, és sok hasonló ember beleférjen.

Ebbe az fér bele aki közalkalmazott, vagy valóban jó állása van, egy becsületes, nagy cégnél. A kicsi munkavállaló az nem, pedig bizony azt fel kellett volna mérni, hogy ez az a kör aki a legnagyobb hajlandóságot mutatja a gyermekvállalásra. Az életet adó esőfelhő mindössze átvonult a sivatag felett, vizet nem adott a szomjazónak...

De fel a fejjel! Az alapelv mindenek felett: 

" A gyermekvállalás nemzetgazdasági érdek, minden gyerekkel leendő adófizető születik!"

 

A bejegyzés trackback címe:

https://igydolgozunk.blog.hu/api/trackback/id/tr464504366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Allaskereso 2012.05.14. 11:39:09

"Javasoljuk, hogy a kiemelten magas fizetésű családoknak legyen módja arra, hogy a családi pótlékukat felajánlják a többi gyermekes család támogatására."

Már megint ez az érdekes, kommunista (kolduló?) szemlélet... :( Ha valakinek több van, adja oda a másiknak. És ha ő megdolgozott érte netán és joggal illeti? Miért adná?

Valamiért úgy érzem, bármilyen új törvény és terv vagy megvalósíthatatlan vagy eleve borzasztó. :(
süti beállítások módosítása