"A védelmi időszak alatt is közölhetik a munkáltatók a jövőben a 3 évnél fiatalabb gyermeket nevelő szülőkkel, hogy nem kívánják őket tovább foglalkoztatni - derül ki Munka törvénykönyvének a Pénzcentrum birtokába került tervezett módosításából. Ráadásul a felmentési idő már a védelmi idő lejártának napján kezdődik, nem pedig az azt követő 15., illetve 30. naptól. Megszűnik a nyugdíj előtt állók védettsége is; az öregségi nyugdíjkorhatár előtt 5 éven belül is bárkit el lehet majd küldeni rendes felmondással is. " - írja a HVG.

Mit tehet a munkavállaló az ilyen és hasonló intézkedések ellen? Eddig úgy gondoltam nagyobb már nem is lehetne a dolgozók kiszolgáltatottsága, hisz az eddigi munkaerőt védő törvényeket sem sok munkaadó tartotta be, de már látom, hogy lehet rosszabb... Akkor jön az igazán szomorú világ amikor a dolgozó jogait törvénybe iktatva szüntetik meg! Megszűnik a szakszervezetek védettsége, az új sztrájktörvény pedig megakadályozza, hogy bárki is éljen vele.  Utóbbit teljes figyelemmel kísérhettük a Június 29-i BKV sztrájk kapcsán. Sajnos számíthattunk rá, hogy ami elégséges szolgáltatás a bíróságnak, az nem érheti el a sztrájk demonstratív, figyelemfelkeltő célját. És miután így bármilyen megegyezés a szakszervezetekkel esélytelen volt, ezért nincs is min csodálkozni. Az alkotmánybíróság feladatai megkurtítva, ahogy a mi biztonságos munkahelyhez való jogunk is.

A rendvédelmieket a Bohócügyi államtitkárhoz tessékelik, a korkedvezményes nyugdíjasokat munkára kényszerítik. Én abszolút tisztelem az idősebb korosztályt, de nem tudom elképzelni, hogy egy lelkileg, fizikailag már maximálisan kihasznált rendőrnek mért muszáj őrködnie a rend felett, még ha az csak a "munkatábor" rendje is lenne. Ezek az emberek már megtették értünk amit kellett, sokkal többet kockáztattak mint a nagy átlag.

A minap felültem egy BKV buszra, ahol egy idős bácsi volt a vezető. Pulóverét hosszú percekig vette fel, és mindenkitől bocsánatot kérek ( főleg tőle), de egyből az jutott eszembe, hogy ha esetleg egy vonat vezetője lenne, nem igazán utaznék nyugodtan vele.

Nap mint nap hallani eseteket ahol a busz- a kamion sofőr rosszul lett, és baleset történt. Kell ez a MÁV-nál?

Vajon mennyire lesz hatékony a tűzoltóság, ha 60 éves emberek próbálják kimenteni a tűzből az embereket.

Amit leírtam nem a kor tiszteletlensége, hanem az adott szakmák túlfeszített munkájának az elismerése, mely igen is azt jelenti, hogy hamarabb megérdemlik a pihenést, mint egy bolti eladó, vagy egy irodai alkalmazott.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://igydolgozunk.blog.hu/api/trackback/id/tr823088373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása