lbm 2011.07.20. 23:23

Munkatáborok?

És már megint...

Megint az olvasható, hogy akik törvénykeznek, és megoldást keresnek a munkanélküliségre, azoknak fogalmuk sincs a munkanélküliségről. Örülök, hogy vannak még ilyen szerencsések, de mi lenne, ha néha, valaki közülük ( ha már nem tudja milyen állástalannak lenni), leülne néhány szerencsétlenebb emberrel, aki ebben az állapotban szenved, és a valóságra keresné a megoldást. Újra és újra egy kalap alá veszik a munkanélkülieket és ilyen alapon próbálnak a politikusok megoldásokat keresni, aminek következtében persze nem tudják megoldani a problémát. Ez a legújabb verzió már elnézést, de a butaságon is túl mutat:

"Aki a 90 nap alatt sem talál állást, a jövőben "választhat": elfogadja a közmunkát, vagy nem kap foglalkoztatást helyettesítő támogatást. A közfoglalkoztatás helyszíne háromórányi utazásra is lehet a lakóhelytől, de meg is haladhatja azt, ha a foglalkoztató szállást biztosít. A közmunkásokat állami nagyberuházásokon, stadion- és gátépítéseknél alkalmaznák. Mivel az eddigi 8 helyett csak napi 4 órában dolgoznának és a minimálbér összege helyett annak csupán 60 - a képzetlenek 40 - százalékát kapnák a rövidebb időre is, gyakorlatilag éhbérért dolgoznának.

Szélsőséges esetben a bér 15-20 ezer forintra is csökkenhet. A kormány azt tervezi, hogy vonattal szállíttatja a munka helyszínére, konténerekben szállásolja el és nyugdíjból visszahívott rendőrökkel felügyeli a közmunkásokat, akik nyomorúságos órabérért nagyon nehéz fizikai munkát végezhetnek: felépíthetik például a debreceni stadiont..."

90 nap... Ők bizonyára nem olvasták azt a statisztikát, ami szerint egy munkanélküli átlagban 16 hónapig hirdet, válaszol, telefonál,  járkál az állásinterjúkra, mire alkalmazzák valahol. (vagy még akkor sem...)

Ez elég rosszul hangzik, de ami szerintem igazán kiveri a biztosítékot, az az, hogy úgy néz ki, azt tervezik,hogy ezt a munkaerőt akár MAGÁNVÁLLALKOZÓK is elkölcsönözhetik az államtól.

Mégis mit generál ez? Először is ha a munkáltató érdekeit figyelembe vesszük, az olcsó munkaerő ( ha kiszámoljuk 20-30 ezer forint nettónál több ezeknek nem jut...), jobb mint az a kőműves aki heti 30-40 ezer forintot kap ( feketén vagy nem feketén...) a vállalkozótól. Ha ez megvalósul kíváncsian fogom figyelni hány embert bocsájtanak el erről a területről, az olcsóbb, államtól kölcsönzött munkaerőt rakva a helyére... Sajnos a statisztikákban ez sem nagyon fog látszani, mert ismerek 60 éves embert aki hosszú évek óta feketén dolgozik ebben a szakmában, se TB-je, se nyugdíjjáruléka nincs fizetve, így ha őt például leépítik ilyen okokból a munkanélküli rátában észrevétlen marad.

A munkaerő piaci helyzet már így is katasztrófális, a dolgozót úgy és olyan feltételekkel foglalkoztatják a munkaadók, ahogy akarják és ahogy nem szégyellik. A munkavállaló pedig tűri némán, mert jövő hónapban is szeretne élni valamennyi pénzből. Ezzel a lépéssel az állam azt üzeni, hogy bizony jobb neked ha nincs szabadságod, ha félsz betegállományba menni, ha hétfőtől szombatig napi 10 órában dolgozol 80 ezerért ( persze minimálbéren bejelentve), mert még így járhatsz ha munkanélküli leszel. Ez egy nagyon rossz üzenet, mert így sem rózsás a helyzetünk.

De nagyon sok itt még a kérdés! Vajon milyen munkára viszik a családos anyát? És ha messze, viheti-e a gyermekét, vagy hogy lesz ez egyáltalán? Én most is azért keresek munkát, mert a gyermekem iskola utáni felügyeletét nem tudom megoldani, de még a nyári szünetet sem, mert a napközis tábor délután ötig üzemel én meg este fél tízkor érek haza. Az "ottalvós" táborok pedig egy hétre 25-30 ezer forintra rúgnak, amit ha egész nyáron igénybe vennék, a fizetésem nem is lenne rá elég. A férjem meg két helyen dolgozik, a nyáron főleg vidéken. Ha én munkanélküli leszek, és esetleg Debrecenbe invitálnak, vajh' mi lesz a gyermekkel? Gondolom a megoldás az, hogy végül is 20-30 ezerért ezt a tortúrát nem vállalnám, és egy gonddal kevesebbje lesz az államnak...

Ha találnák megoldást a fent felsorolt problémáimra, én bizony elmennék munkanélkülinek, és elfogadnám az állam által nyújtott ilyen lehetőséget. Akár konténerben is aludnék, mert ez lenne az új könyvem témája. Szerintem érdekes lenne...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://igydolgozunk.blog.hu/api/trackback/id/tr533084843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása